Sergiu Oprescu, şeful Alpha Bank, la o conferinţă PwC: Trebuie să reglementăm principii nu soluţii şi să avem predictibilitate pentru a accelera digitalizarea şi a reduce amprenta administrativă

Autor: Alexandra Cepăreanu 25.03.2021

Pentru ca procesul de digitalizare atât din zona instituţiilor publice din Ro­mânia, cât şi din segmentul jucăto­rilor privaţi, să cunoască o accelerare mai agresivă şi industria IT să să se dezvolte şi mai rapid este nevoie de reglementarea principiilor tehnolo­gice şi predictibilitate, elemente ce pot atrage după sine scăderea amprentei administrative în domeniul de profil, au concluzionat speakerii prezenţi în cadrul conferinţei online „Digita­lizarea, calea spre reforma societăţii şi a statului? Avantaje, provocări, ame­ninţări“, organi­zată de compania de consultanţă şi audit PwC România.

„Noi încercăm să reglementăm soluţii, când ar trebui să legiferăm principii. Lipsa reglementării face ca acea călătorie a utilizatorilor, care ar trebui să fie perfectă, este de fapt reglementată la fiecare pas şi prin acea reglementare se ajunge să se retragă câte o rentă pentru mici lucruri, care îl face pe utilizator să renunţe. Pentru că cineva trebuie să pună o ştampilă, cineva trebuie să emită un document, iar acel cineva trebuie să plătească pentru a emite acel document. Dacă reglementăm principii şi nu soluţii, rezultatul e că amprenta admi­nistrativă scade şi devine mai simplu şi mai la îndemnână pentru populaţie să folosească soluţiile digitale”, a spus Sergiu Oprescu, CEO Alpha Bank.