Roca X: Numărul de tranzacţii derulate de finanţatori români în startup-uri a crescut în ultimele 12 luni cu 25%. Investiţiile făcute de români în rundele early-stage s-au majorat cu 35%

Autor: Roxana Rosu 24.03.2021

Investiţiile făcute de finanţatori români în startup-uri, în etapa iniţială a proiectului, au crescut cu 35% în volum după declanşarea pandemiei, iar valoarea rundelor early-stage conduse de către investitori locali a crescut cu 70%, arată o analiză realizată de Roca X.

În total, la nivelul pieţei de startup-uri, numărul de tranzacţii derulate de români a crescut cu 25,5% în ultimele 12 luni, faţă de perioada similară anterioară.

”Fiind un ecosistem relativ tânăr, ecosistemul startup-urilor din România s-a adaptat rapid pentru a face faţă provocărilor generate de şocul pandemiei COVID-19. Cererea sporită de soluţii digitale, pe o piaţă cu un nivel relativ scăzut de digitalizare, în combinaţie cu disponibilitatea mai mare a capitalului şi cu un apetit mai mare pentru investiţii în etape early-stage, a permis ecosistemului startup-urilor din România să prospere, în ciuda nesiguranţei şi a dificultăţilor din economie”, se arată în raport.

De asemenea, echipa de research a companiei a ajuns la concluzia că 90% dintre rundele sub 500.000 de euro au fost susţinute de angel investors, în paralel cu un avans de 47% în dimensiunea medie a rundelor sub 500.000 de euro.

Cele mai active domenii sunt Digital Health şi EdTech, observându-se şi o creştere graduală în zona de enterprise SaaS şi eCommerce.

Analiza se concentrează pe rundele de investiţii conduse de investitori români în perioada Martie 2019 - Martie 2020 şi Martie 2020 - Martie 2021, un an înainte şi după izbucnirea pandemiei.