ZF Live. Guvernul vrea să prevină un nou val de insolvenţe. Teodora Stoian, consilier în Ministerul Justiţiei: Noua lege a restructurării şi insolvenţei vine cu o perspectivă diferită cu privire la situaţia de dificultate în care se află compania. Dacă cifra de afaceri scade cu 20%, iar rezultatul din exploatare este negativ, compania poate apela la restructurare

Autor: Ramona Cornea 28.03.2021

„De exemplu, dacă cifra de afaceri s-a redus cu cel puţin 20% în ultimele şase luni faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi s-a înregistrat un rezultat negativ de exploatare, noua lege asimilează această situaţie uneia de dificultate, una în care un debitor poate să ceară să intre în procedura insolvenţei“.

Ministerul Justitiei a finalizat şi a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind  restructurarea şi insolvenţa. Astfel, noua lege a restructurării şi insolvenţei vine cu o regândire structurală şi conceptuală a mecanismului de prevenire a insolvenţei, cu o perspectivă diferită cu privire la situaţia de dificultate în care se află compania, după cum spune Teodora Stoian, consilier în Ministerul Justiţiei.

„Noua lege vine cu o perspectivă diferită cu privire la situaţia de dificultate în care se află debitorul. Pentru a putea intra într-o procedură de insolvenţă nu mai trebuie să vorbim despre companii care se află într-o situaţie financiară foarte grea, extremă, în aşa fel încât să nu poată să se salveze. Proiectul de lege pe care îl avem noi acum în dezbatere vine cu o definiţie mult mai largă a ceea ce înseamnă dificultate şi a ceea ce dă dreptul debitorilor să intre în proceduri de preinsolvenţă”, a explicat Teodora Stoian în cadrul emisiunii de business ZF Live.