Efectele secetei din anul agricol 2020 persistă. Preţurile cerealelor pentru contractele futures sunt la maximul ultimilor 5 ani, România a crescut suprafaţa însămânţată, dar fermierii sunt reticenţi să tranzacţioneze în acest sezon. Cei mai mari exportatori din piaţa Mării Negre au pierdut 8 mil. tone cereale

Autor: Florentina Niţu 16.03.2021

♦ Cei mai mari exportatori din piaţa Mării Negre au pierdut 8 mil. tone cereale în 2020 din cauza secetei. România a pierdut 1 mil. tone cereale, Rusia a pierdut circa 3 mil. tone cereale, iar Ucraina a pierdut 4 mil. tone cereale ♦ În Ucraina, preţul pentru floarea-soarelui a ajuns la 700 dolari/tonă ♦ SUA a anunţat intenţia de a creşte suprafaţa cultivată cu porumb cu 1 mil. hectare ♦ China are un apetit ridicat pentru achiziţii.

Cererea pentru cereale a crescut în acest an, ca urmare a reducerii stocurilor la nivel global din cauza secetei pedologice din anul 2020, iar grâul care în perioada ianuarie – martie 2020 se tranzacţiona între 200 şi 220 dolari/tonă a ajuns chiar şi la 280 dolari/tonă în Ucraina şi porumbul a crescut de la 160-180 dolari/tonă chiar şi până la 250 dolari/tonă, arată exporturile FOB (Free on Board) pentru SUA şi UE, analizate de Grain of Turth, companie ce se ocupă cu servicii de consultanţă analitică a pieţelor de cereale.

„Preţurile au crescut inexplicabil. Sunt cele mai bune din ultimii 5-7 ani“, a spus Nina Gheorghiţă, acţionar în compania Triagroexim, ce cultivă 600 de hectare cu cereale în judeţul Brăila. Anul trecut, producţia de cereale a României a scăzut cu peste 40% până la 18 milioane de tone de cereale, arată datele de la Comisia Europeană. Pe bursa de la Paris, Euronext, la finalul lunii februarie, grâul ajunsese şi la 245 euro/tonă, iar săptămâna trecută a avut un recul până la 230 euro/tonă, porumbul se vindea cu 221 euro/tonă, iar rapiţa cu 525 euro/tonă şi în Ucraina preţul pentru floarea-soarelui a ajuns la 700 dolari/tonă, plus TVA. Indicele FAO al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU arată că preţurilor la cereale au urcat cu 1,2% în luna februarie faţă de luna anterioară, cele mai mari creşterii fiind la porumb, orez, sorg şi uleiuri vegetale.