Curtea Europeană de Justiţie trage un semnal de alarmă: Reglementări judiciare din Polonia sunt incompatibile cu legislaţia UE

Autor: Mihai Draghici 02.03.2021

Noile reglementări aplicate în Polonia privind numirea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie pot genera încălcări ale legislaţiei Uniunii Europene şi trebuie abrogate, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

"Amendamentele succesive din legislaţia poloneză privind funcţionarea Consiliului Naţional Judiciar, care au ca efect eliminarea revizuirii efective asupra deciziilor preşedintelui Poloniei de propunere a candidaţilor pentru funcţii în Curtea Supremă de Justiţie riscă să conducă la încălcarea legislaţiei Uniunii Europene", a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene printr-o decizie adoptată marţi.

"În cazurile în care sunt constatate încălcări ale reglementărilor UE, conform principiului priorităţii legislaţiei europene, este necesară abrogarea amendamentelor", subliniază Curtea de Justiţie a UE în decizia publicată pe site-ul instituţiei.

Curtea de Justiţie a UE reaminteşte Poloniei că reglementările privind numirea judecătorilor trebuie să respecte "garanţiile independenţei şi imparţialităţii".

Polonia a fost criticată frecvent de Uniunea Europeană din cauza situaţiei din justiţie şi este vizată de proceduri de sancţionare.