Mazars: Principalul beneficiu al unui audit este încrederea şi nu detectarea fraudelor, care ţine de misiunile de tip forensic

Autor: Roxana Rosu 24.02.2021

Majoritatea companiilor cred că piaţa auditului ar trebui reformată şi 87% susţin aplicarea conceptul de „joint-audit”, în timp ce 6 din 10 firme consideră că beneficiul principal al unui proces de audit este asigurarea şi încrederea, iar 34% dintre ei consideră pe primul loc detectarea fraudelor.

În septembrie 2020, Mazars, firmă internaţională de audit şi consultanţă în afaceri, a publicat rezultatele unui studiu double-blind care a fost realizat de Edelman Intelligence.

„Auditul reprezintă doar o parte a mediului de raportare financiară, care include şi părţile însărcinate cu guvernanţa, echipa de management, autorităţile de reglementare şi investitorii, toţi aceştia având responsabilitatea colectivă de a servi interesul public. Pe măsură ce aşteptările evoluează, este clar că întregul mediu de raportare financiară va trebui să continue să se adapteze şi să coopereze pentru a spori încrederea părţilor interesate în raportarea financiară.”, menţionează Ella Chilea, Audit Partner, Mazars România.

Scopul acestui studiu a fost de a identifica percepţiile şi nevoile diferitelor companii din industrie, atunci când vine vorba de audit şi de actualii lor auditori statutari.

„Descoperind aşteptările companiilor faţă de audit şi profesioniştii care îl furnizează, valoarea pe care o obţin din acesta şi modul în care serviciul poate evolua, studiul oferă o imagine detaliată a preocupărilor actuale legate de piaţa de audit. Auditul a fost întotdeauna în centrul a ceea ce facem şi este responsabilitatea noastră să lucrăm şi cu alte companiii pentru a-i îmbunătăţi relevanţa şi calitatea. Este în joc interesul public şi sperăm că aceste perspective vor ajuta la crearea unei conversaţii despre necesitatea evoluţiei acestei profesii.”, a menţionat Hervé Hélias, CEO şi Preşedinte al Grupului Mazars.