Plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti au revenit în noiembrie, peste 20%, al doilea vârf din 2020. Participaţiile fondurilor de pensii private au coborât la 18,6%

Autor: Claudia Medrega 19.02.2021

♦ Participaţiile fondurilor de pensii au rămas sub nivelul plasamentelor străinilor ♦ Băncile au cea mai mare expunere pe titluri de stat, de peste 47% ♦ În primăvara anului 2020, expunerea investitorilor străini pe titluri româneşti scăzuse până la un minim de 17,6% în luna mai, de la maximul de peste 21% din februarie, din cauza tensiunilor aduse de criza coronavirusului.

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, au ajuns la sfârşitul pri­melor 11 luni din 2020 la circa 47,5 mld. lei, pon­derea deţinerilor ne­rezidenţilor în to­ta­lul portofoliului de datorie publică ur­când în noiem­brie pâ­nă la 20,4%, po­trivit celor mai re­cente sta­tistici ale Ministerului Finan­ţelor.

Toamna a adus mai mulţi bani de la străini în titluri de stat româneşti după uşoara revigorare din vară, care a urmat declinului înregistrat în lunile de primăvară, par­ti­cipaţiile nerezidenţilor ma­jorându-se în lunile de toamnă ale anului trecut.