Efectele pandemiei: Gigantul petrolier BP înregistrează primele pierderi din ultimii 10 ani

Ziarul Financiar 02.02.2021

Compania petrolieră BP a înregistrat anul trecut o pierdere de 5,7 miliarde de dolari, prima într-un deceniu, întrucât pandemia a afectat cererea de petrol, consumul de combustibili continuând să scadă, pe fondul restricţiilor globale de călătorie, relatează Reuters.

În ultimul trimestru al anului 2020, BP a raportat un profit de 115 milioane de dolari, puţin sub estimările analiştilor din cauza vânzărilor slabe de petrol şi gaze şi a tranzacţiilor reduse. "Aceste rezultate reflectă un trimestru cu adevărat dur", a declarat directorul financiar Murray Auchincloss într-un comunicat.

"Ne aşteptăm ca restricţiile COVID-19 reînnoite să aibă un impact mai mare asupra cererii de produse, cu volumele de vânzare cu amănuntul din ianuarie în scădere cu aproximativ 20% faţă de acum un an, comparativ cu un declin de 11% în al patrulea trimestru", a spus BP.

Cu toate acestea, compania mizează pe o creştere a cererii de petrol în 2021.

Compania se aşteaptă la o creştere a datoriilor în prima jumătate a acestui an, deoarece continuă să se lupte cu un mediu de afaceri slab, dar compania a declarat că îşi menţine ţinta de reducere a acestora la 35 de miliarde de dolari în acest an.