Hidroelectrica vrea să investească 170 mil. lei în retehnologizarea de la barajul Brădişor. Compania motivează investiţia pe fondul unor puncte slabe încă din faza de execuţie, cât şi ca urmare a gradului ridicat de uzură

Autor: Liviu Popescu 29.01.2021

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi “perla” statului român, convoacă pe cei doi acţionari – Ministerul Energiei (80%) şi Fondul Proprietatea (20%) pentru a aproba investiţii de 170 mil. lei la barajul Brădişor.

“Necesitatea execuţiei lucrărilor de retehnologizare a CHE Brădişor se fundamentează atât pe existenţa unor puncte slabe încă din fazele de execuţie, cât şi pe gradul de uzură fizică şi morală a echipamentelor şi instalaţiilor aferente CHE Brădişor dat de perioada lungă de la punerea în funcţiune”, se arată în nota de aprobare a investiţiei la Brădişor.

Cei doi acţionari sunt convocaţi de companie pe 4 martie 2021, potrivit convocatorului publicat vineri de Hidroelectrica. Ca şi obiective ale investiţiei, Hidroelectrica menţionează: încadrarea în valoarea totală a debitului uzinat pe centrală ce poate fi evacuat în siguranţă, fără punerea sub presiune a galeriei de fugă; scăderea consumului specific prin creşterea randamentului turbinei; funcţionarea CHE Brădişor şi a celorlalte obiecte ale amenajării, în condiţii de siguranţă pentru un ciclu de 30 de ani. Sursele de finanţare sunt proprii ale Hidroelectrica.

“Execuţia efectivă a lucrărilor prevăzute a fi realizate pentru obiectele cuprinse în investiţie se estimează a fi realizate în 36 de luni”.