Volumul construcţiilor a crescut în primele 11 luni din 2020 cu 16,7%, după majorarea cu 50% a reparaţiilor capitale şi cu 30% a lucrărilor de întreţinere. În noiembrie, ritmul s-a temperat la 7,8%, cea mai slabă evoluţie din ianuarie 2019

Autor: Roxana Rosu 15.01.2021

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 11 luni din 2020 cu 16,7%, pe fondul majorării cu 50% a reparaţiilor capitale, cu 30% a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente şi cu 8,4% a construcţiilor noi, arată datele INS.

Pe obiecte de construcţii, au fost înregistrate creşteri la clădirile rezidenţiale (+18,8%), lucrările de construcţii inginereşti (+18,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+12,9%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea sectorului de construcţii în perioada ianuarie-noimebrie 2020 a fost de  19,3%.

În luna noiembrie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 3,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,8%. 

”Statisticile indică deteriorarea climatului din sfera acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă în penultima lună a anului pandemic,  evoluţie influenţată de intensificarea crizei sanitare înainte de lansarea soluţiilor medicale şi startului campaniei de vaccinare. Astfel, conform INS sectorul construcţiilor s-a ajustat cu un ritm lunar de 4.8% în noiembrie, după creşterea înregistrată pe parcursul a patru luni consecutiv. Lucrările de reparaţii curente, construcţiile noi şi lucrările de reparaţii capitale au consemnat scăderi cu dinamici lună/lună de 2.7%, 6.4%, respectiv 10.2% în noiembrie”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

De asemenea, ritmul anual al sectorului de construcţii s-a temperat de la 19,2% în octombrie la 7.8% în noiembrie, cea mai slabă evoluţie din ianuarie 2019. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scăderea a fost de 14,6%. 

Reparaţiile curente, construcţiile noi şi reparaţiile capitale au crescut cu dinamici anuale de 2.4%, 7.5%, respectiv 23.6% în noiembrie, în decelerare de la 5.4%, 22%, respectiv 39.9% în octombrie.

Pe obiecte de construcţii se evidenţiază accelerarea lucrărilor de clădiri rezidenţiale de la 17.4% an/an în octombrie la 21.5% an/an în noiembrie. Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au decelerat de la 19.8% an/an în octombrie la 9.6% an/an în noiembrie. Nu în ultimul rând, construcţiile de clădiri nerezidenţiale s-au ajustat cu 1.7% an/an în noiembrie, arată analiza realizată de Andrei Rădulescu.

”Ne aşteptăm ca sectorul de construcţii să prezinte un ritm ridicat de creştere în acest deceniu (peste dinamica PIB-ului), pe fondul persistenţei costurilor reale de finanţare la un nivel redus, potenţialului de dezvoltare a infrastructurii critice şi implementării programelor lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei coronavirus”, spune reprezentantul BT.