Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: Piaţa hotelieră este estimată pentru 2020 la 500 de milioane de euro, o treime faţă de 2019

Autor: Miruna Diaconu 14.12.2020

♦ Odată cu diminuarea efectelor pandemiei, hotelierii vor fi nevoiţi să se adapteze la o nouă normalitate, în care digitalul va face diferenţa de profitabilitate.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei In­dustriei Hoteliere din România (FIHR), spune că anul acesta piaţa ho­te­lieră este estimată la circa 500 mil. euro, faţă de 1,5 miliarde euro la sfâr­şi­tul anului trecut. Din încasările hote­lie­ri­lor din România, 100 de milioane de euro vin din voucherele de vacanţă.

„Săptămâna aceasta am avut o in­vi­taţie la Bruxelles de către OECD să ex­pli­căm modelul voucherelor de va­can­ţă ro­mânesc ca best practice pentru în­trea­ga Europă. Voucherele noastre de va­canţă anual sunt în jur de 300 mil. euro, iar piaţa hotelieră era la sfârşitul anu­lui trecut în jur de 1,5 miliarde euro. Nu s-au cheltuit cei 300 mil. euro nici în cel mai bun an, s-au cheltuit undeva la 230 mil. euro. Anul acesta şi mai pu­ţin, încă nu avem cifrele exacte. Esti­ma­rea este că piaţa se duce la 500 mil. euro anul acesta, din care vreo 100 mil. euro sunt vouchere“, a spus Călin Ile în ca­drul evenimentului online „Supravie­ţui­torii pandemiei“, organizat de Cont Consulting, companie de consultanţă.