Dimensiunea dezastrului din turism: Gigantul Tui a raportat pierderi de 3,2 miliarde de euro şi caută ajutor de urgenţă de la guvernul german

Autor: Alex Ciutacu 10.12.2020

Grupul german de turism Tui a raportat pierderi de 3,2 miliarde de euro până acum în 2020 şi cere ajutor guvernamental de urgenţă, după ce pandemia a forţat compania să anuleze vacanţele de sărbători şi opţiunile de croazieră din Europa, potrivit FT.

Tour operatorul a anunţat joi că va aplica noi măsuri de reducere de costuri, care ar trebui să îi economisească între 100 şi 400 de milioane de euro, în încercarea de a rămâne în picioare în criza generată de pandemie.

Veniturile Tui pentru 2020 până în septembrie au scăzut cu 58% în comparaţie cu anul trecut, situându-se la 7,9 miliarde de euro. Astfel, grupul a înregistrat pierderi înainte de taxe de 3,2 miliarde de euro, faţă de un profit de 692 milioane de euro în 2019.

Săptămâna trecută, Tui a bătut palma pentru o finanţare cu un consorţiu de investitori, bănci şi un fond de sprijin susţinut de statul german.

Ca parte a tranzacţiei de săptămâna trecută, omul de afaceri rus Alexei Mordashov – cel mai mare acţionar al Tui – îşi va majora participaţia în compania germană, care astăzi se situează la 25%.

Grupului Tui are o flotă de 150 de aeronave şi 10 vase de croazieră, iar în 2020 a fost afectat de restricţiile aplicate în repetate rânduri de guvernele lumii, care au dat o lovitură puternică întregii industrii de turism.

Cu toate acestea, grupul a anunţat astăzi că înregistrează o cerere în creştere pentru vara anului 2021 şi că programele gândite pentru luna mai a anului 2021 sunt deja ocupate în proporţie de 50%. În medie, preţurile vacanţelor pentru vara viitoare vor fi cu 14% mai mari decât cele din 2019.

Grupul Tui a subliniat că 2021 va fi „un an de tranziţie” şi că turismul nu va reveni la nivelul dinainte de pandemie decât în 2022.