Proiecţia bugetului pe 2021: creştere economică de 4,5%, deficit bugetar de 7% din PIB. Guvernul are cea mai optimistă prognoză de creştere economică pentru anul viitor

Autor: Răzvan Botea 19.11.2020

Instituţiile internaţionale şi analiştii economici prognozează o creştere economică între 3 şi 3,5% pentru România.

Odată cu rectificarea bugetară Comisia Naţională de Stra­tegie şi Prognoză şi-a modificat proiecţia pri­vind evolu­ţia economică a României în 2020 şi 2021. Pentru anul vi­itor, guvernul îşi va construi bugetul pe o creştere eco­nomică de 4,5% şi un deficit bugetar de 7% dintr-un PIB de 1.135 mld. lei.

Este cea mai optimistă dintre prognoze, având în ve­dere că analiza Comisiei Europene arată o creştere de doar 3,3% în anul ce vine, iar Banca Europeană de Recon­struc­ţie şi Dezvoltare vede o creştere de doar 3%.

Ro­mâ­nia nu a avut căderea economică de care s-a temut la înce­putul anului, dar nici creşterea nu va fi pe măsura aştep­tărilor Ministerului de Finanţe exprimate în toate luările de poziţie anterioare.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de finanţe Florin Cîţu a spus, miercuri, că deficitul bugetar prognozat pentru 2021 va fi de 7% din PIB sau mai mic, deci va scădea de la 9,1% din PIB, cât este proiectat să crească în 2020. Economiştii Comisiei Europene spun însă că deficitul va creş­te în 2021. „Vom avea un deficit mai mic anul viitor faţă de anul acesta. Avem pe de-o parte măsuri care au costat 1% din PIB anul acesta şi pe care nu le vom mai vedea anul vi­itor, pe de altă parte estimăm, din finalizarea proiectelor de digitalizare a ANAF şi a Ministerului de Finanţe, veni­turi suplimentare de aproape 1% din PIB anul viitor“, a spus Florin Cîţu.

Ministerul de resort a fost obligat să-şi reevalueze proiecţia privind creşterea economică de anul viitor. Constrângerile la care au fost supuse segmente puternice ale economiei şi datele din teren arata ca economia va scădea cu 4,2% în 2020 şi va creşte cu 4,5% în 2021.

Cu date diferite, Comisia europeană arată o scădere de 5% în 2020 şi o creştere mult mai mică pentru anul viitor decât ceea ce crede ministerul de la Bucureşti.