Cel mai mare rezervor al CONPET de stocare a ţiţeiului a fost pus azi în funcţiune. Staţie de pompare se află la 50 km de Bucureşti

Autor: Daniel Lazar 17.11.2020

Compania CONPET a pus în funcţiune, astăzi, cel mai nou şi mai mare rezervor de stocare a ţiţeiului, la Călăreţi, staţie de pompare a ţiţeiului din import, situată la 50 km de Bucureşti.

Rezervorul, cu o capacitate de 31.500 mc, este echipat la cele mai înalte standarde tehnologice, fiind dotat cu următoarele componente: membrană şi dom din aluminiu asigurând un grad ridicat de siguranţă în exploatare şi protecţie maximă a mediului înconjurător; sisteme de automatizare, măsură şi control implementate în sistemul SCADA – CONPET; un sistem modern de agitatoare (cu mişcare controlată automat) care va duce la eliminarea depunerilor şi o întreţinere mult mai facilă pe termen lung asigurând în plus şi posibilitatea prestării către clienţii companiei a unor servicii de blending (amestec a diferitelor sorturi de ţiţei); instalaţii de detecţie şi intervenţie  (cu apă şi spumă) în caz de incendiu.

La Călăreţi funcţionează o staţie de pompare intermediară, complet automatizată, prin care se vehiculează ţiţei provenit din import sau extras din platforma continentală a Mării Negre.

Staţia este situată pe principala rută de transport care face legătura între Constanţa şi rafinăriile, respectiv depozitele petroliere amplasate în Ploieşti şi Piteşti, fiind o subunitate modernă care deţine, pe lângă automatizarea tehnologică, sisteme inteligente antiefracţie, respectiv de protecţie la incendii.

Conpet S.A. deţine infrastructură critică naţională, în baza  Hotărârii de Guvern nr. 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale. În acelaşi timp, Sistemul Naţional de Transport al Petrolului administrat de CONPET S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2004. Societatea este definită, prin lege, ca fiind de importanţă naţională şi strategică.