Capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu peste 50% în şapte ani, până la 26,3 milioane de tone. „Avem spaţii de depozitare, dar nu sunt viabile“

Autor: Florentina Niţu 09.11.2020

„În portul din Călăraşi, un siloz este nefuncţional de zece ani pentru că a scăzut nivelul apei pe braţul Borcea şi barjele nu mai au acces la el. Ar trebui făcută o politică naţională prin care să facem o salbă de silozuri în porturile cu ieşire la Dunăre“.

România are o capacitate de de­pozitare a cerealelor de 26,3 milioane de tone, pe hâr­tie, peste necesarul fer­mi­erilor, însă, în realitate, multe dintre spaţii stau goale de ani de zile, pentru că sunt vechi ori sunt poziţionate în locuri în care nu ai acces la ele pe cale mariti­mă sau pe cale feroviară, iar astfel nu sunt funcţionale.

Capacitatea de depozitare a cerealelor - în si­lozuri sau magazine -  a crescut cu peste 54% în ultimii şapte ani, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul Agri­culturii.

În 2013 România avea silozuri cu o capacitate totală de 17 milioane de tone, controlate în mare parte de intermediari, care controlau şi exporturile, conform datelor publicate de ZF la acea vreme.