Încă o ţară se pregăteşte de testarea în masă: Unul dintre cele mai mari oraşe britanice încearcă disperat să oprească răspândirea virusului

Autor: Eduard Ivanovici 03.11.2020

Regatul Unit va lansa săptămâna aceasta o schemă-pilot de testare a oraşului Liverpool, oferind teste tuturor cetăţenilor indiferent dacă prezintă sau nu simptome, într-o încercare a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, scrie Reuters.

Prim-ministrul Boris Johnson a promis anul acesta „cel mai bun” sistem de testare din lume, prin care vor fi testaţi oamenii cu simptome şi contactele apropiate vor trebui să se izoleze. Totuşi, schema a dezamăgit şi corpul consultativ pe probleme ştiinţifice al guvernului a declarat luna trecută că impactul pe care l-au generat autorităţile asupra transmiterii virusului este redus.

Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate de COVID-19 din Europa, ţara urmând să intre joi în a doua perioadă de carantină de anul acesta, însă guvernul a declarat că programele de testare în masă prezintă un motiv serios de optimism pentru cetăţeni.

Autorităţile au anunţat că schema-pilot pentru oraşul Liverpool va începe oficial vineri, testându-se astfel toţi oamenii care muncesc sau trăiesc în oraşul din nord-vestul ţării, una dintre cele mai afectate zone din Regatul Unit.

Şeful programului de urgenţă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Mike Ryan, a declarat că testarea în masă este costisitoare şi nerealistă chiar dacă testarea asimptomaticilor poate fi utilă în condiţiile de faţă.

Aproape două treimi dintre antreprenorii britanici cred că business-urile pe care le deţin vor continua să fie afectate de COVID-19, în timp ce jumătate au declarat că vor rămâne fără bani în următoarele 12 luni.