ZF Live. Un business de 60 mil. euro pe an pus pe butuci de pandemie. Închiderea cinematografelor a pus în genunchi businessul distribuitorilor de filme. Oana Stoenescu, preşedintele ODOA: „Principiul ultimii deschişi, primii închişi nu este o măsură justă“

Autor: Alexandra Matei 26.10.2020

♦ Cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea şi Galaţi au fost închise din nou şi altele se pregătesc ♦ Gradul de ocupare din sălile de cinema, în scurta perioadă de funcţionare, nu depăşea însă 20-30%.

Multe cinematografe din ţară au fost nevoite să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a creşterii numărului de infectări, după doar o lună de funcţionare, iar filmele blockbuster programate pentru această toamnă s-au amânat, marii producători luând măsuri de siguranţă şi hotărând să lase lansările noilor titluri pentru anul următor.

„Industria a fost închisă şase luni, iar noi şi restaurantele am fost ultimii cărora ni s-a permis reluarea activităţii. Principiul ultimii deschişi, primii închişi nu este o măsură justă. Deşi am avut posibilitatea să deschidem de la 1 septembrie, cinematografele nu pot fi deschise fără o pregătire în prealabil, aşa că majoritatea au deschis pe 11 septembrie. Noi ne-am aşteptat ca reluarea activităţii să fie înceată, să revenim treptat la nişte grade de ocupare mulţumitoare. Marii producători de filme au înţelegere şi putem plăti eşalonat, dar problema este că trebuie să avem suficiente încasări ca să putem face aceste plăţi“, a explicat Oana Stoenescu, preşe­dintele ODOA (Asociaţia Distribuitorilor de Opere Audiovizuale), în cadrul emisiunii online de business ZF Live.