Jurnal bursier, 2 octombrie 2020: Investitorii, între corecţia ex-dividend a Băncii Transilvania şi evenimentele de peste ocean

Autor: Tibi Oprea 05.10.2020

Bursa americană a deschis şedinţa de tranzacţionare de vineri pe minus la vestea că preşedintele Donald Trump şi soţia sa Melania au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Ulterior, indicii americani şi-au redus din pierderi, afişând la ora 18.00 (ora României) scăderi de 0,7% (Dow Jones), 0,8% (S&P 500) şi 1,2% (Nasdaq Composite), potrivit datelor agregate de ZF de la MarketWatch.

Şi contractele futures americane scădeau cu 2%-3% la deschiderea şedinţei de pe Wall Street, pentru ca la ora 18.00 (ora României) acestea să-şi reducă din pierderi. Astfel, Futures pentru Dow Jones figurau cu un minus de 0,8%, pentru S&P aveau o scădere de 0,8%, iar pentru Nasdaq Composite figurau cu minus 1,5%.  Sentimentul negativ din pieţe a fost determinat şi de raportul final privind ocuparea forţei de muncă din SUA, dinaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, care a arătat o creştere a gradului de ocupare mai redusă în septembrie decât se aştepta.

Trendul negativ s-a extins şi în pieţele europene, unde indicele german DAX a închis şedinţa în scădere cu 0,8%, indicele francez CAC 40 a scăzut cu 0,6%, indicele londonez FTSE 100 a avut un minus de 0,3%, indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano s-a depreciat cu 0,6%, iar indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 0,2%. La BVB ziua a fost marcată de corecţia ex-dividend la Banca Transilvania, ceea ce a trimis societatea pe primul loc în topul lichidităţii.  Acţiunile băncii au scăzut vineri cu 5% după ce investitorii au realizat tranzacţii de 12,5 milioane de lei, adică circa un sfert din rulajul total, potrivit calculelor realizate de ZF. Pe 14 octombrie va fi ex-date pentru acţiunile gratuite în raport de 10:100 ce urmează a fi distribuite investitorilor începând cu 16 octombrie. 

Indicele principal BET a scăzut cu 1,34%, pe fondul deprecierii acţiunilor Băncii Transilvania, BRD (minus 1,38%) şi Purcari (minus 0,92%). La polul opus, acţiunile Sphera Group s-au apreciat cu 3,5%, cele ale Alro Slatina au crescut cu 1,8%, iar acţiunile Electrica au urcat cu 0,93%. Bursa de la Bucureşti mai are de recuperat astfel 11% pentru a ajunge la valoarea de la începutul anului. Tranzacţiile cu acţiuni, în valoare de 46,5 de milioane de lei, au fost sub media acestui ani şi în scădere cu 35,2% faţă de sesiunea de joi, arată calculele realizate de ZF. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Banca Transilvania, OMV Petrom (8,6 milioane lei) şi BRD SocGen (7,4 milioane lei).