Creditarea privată a crescut în august cu un ritm anual modest, de 3,7%, dar soldul a ajuns la un vârf de 274,5 mld. lei. Lunile de vară au adus o revigorare a creditării, după evoluţia modestă din primăvară influenţată de blocajul determinat de pandemia de COVID-19

Autor: Claudia Medrega 24.09.2020

♦ Pe ansamblul primelor opt luni, soldul creditului privat a înregistrat o creştere medie de 5,4% faţă de ianuarie - august 2019, creditul în lei urcând cu 7,6%.

Ritmul de creştere al creditării private a rămas în continuare modest, în contextul crizei coronavirusului (COVID-19), însă luna august a adus o revigorare, creditul privat total pentru populaţie şi companii înregistrând un avans de 0,9% faţă de iulie 2020 şi de 3,7% comparativ cu august 2019.

În ceea ce priveşte evoluţia lunară a creditului privat, se observă o îmbunătăţire faţă de lunile anterioare, creditarea înregistrând în august o creştere de 0,9% faţă de iulie 2020, aceasta fiind a treia lună consecutivă de creştere a creditării, după scăderile lunare din aprilie şi mai.

Soldul creditului privat a urcat în august la un maxim istoric de circa 274,5 mld. lei, depăşind şi nivelurile anerioare declanşării pandemiei de coronavirus.