Noi tensiuni militare prind contur între Taiwan şi China după vizita unui oficial american la Taipei

Autor: Mihai Draghici 18.09.2020

Taiwanul a mobilizat, vineri, avioane de vânătoare ca reacţie la zboruri militare de intimidare efectuate de armata chineză în contextul vizitei la Taipei a unui membru al Administraţiei Donald Trump, informează agenţia de presă Reuters.

China a condamnat vehement vizita în Taiwan a subsecretarului american pentru Afaceri Economice, Keith Krach, avertizând că evenimentul va fi urmat de "reacţia necesară". China este deranjată de intensificarea relaţiilor Statelor Unite cu Taiwanul, teritoriu chinez. Armata chineză a lansat o serie de exerciţii militare în apropierea Taiwanului.

Potrivit Guvernului de la Taipei, 18 avioane militare chineze s-au apropiat vineri de Taiwan. "Pe 18 septembrie, două bombardiere H-6, opt avioane de vânătoare J-16, patru J-10 şi patru J-11 au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, intrând în zona de identificare aeriană taiwaneză. Forţele Aeriene taiwaneze au mobilizat avioane de vânătoare şi au activat sistemele antiaeriene", a transmis Ministerul Apărării de la Taipei.

Administraţia de la Beijing a explicat că exerciţiile militare sunt o "acţiune necesară pentru protejarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale".

Statele Unite au relaţii diplomatice oficiale cu Republica Populară China, nu şi cu Taiwanul, dar furnizează arme Taiwanului şi sunt acuzate de susţinerea aspiraţiilor proindependenţă.