O altă economie europeană se prăbuşeşte: PIB-ul Sloveniei s-a contractat cu 13%

Autor: Dorin Oancea 31.08.2020

Economia Sloveniei a scăzut cu 13% faţă de anul anterior în al doilea trimestru al anului 2020, a anunţat luni biroul de statistică, pe fondul pandemiei care a redus cheltuielile şi exporturile, anunţă Reuters.

Banca naţională a Sloveniei a declarat după anunţ că scăderea a fost în conformitate cu aşteptările şi că datele iniţiale pentru trimestrul al treilea „indică o revenire rapidă a creşterii economice în restul anului”, deşi riscurile rămân ridicate.

Cheltuielile casnice au scăzut cu 16,6% faţă de anul anterior, comparativ cu o scădere de 5,8% în trimestrul anterior, în timp ce exporturile au fost cu 24,5% mai mici. Investiţiile au scăzut cu 12,8% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. PIB-ul în prima jumătate a anului 2020 a scăzut cu 7,9% de la an la an, a declarat biroul.

Slovenia a introdus blocajul general împotriva coronavirusului la mijlocul lunii martie şi a început să renunţe la restricţii treptat, în a doua jumătate a lunii aprilie.

În luna mai a devenit prima ţară europeană care a declarat sfârşitul epidemiei COVID-19. Până în prezent, a raportat 2.883 de cazuri de coronavirus nou şi 133 de decese cauzate de COVID-19.

Guvernul se aşteaptă ca economia să se micşoreze cu 7,6% pe parcursul întregului 2020 şi să se majoreze cu 4,5% în 2021. Banca Sloveniei a confirmat luni prognoza din iunie, conform căreia PIB-ul va scădea cu 6,5% în acest an.

Economia Sloveniei a crescut cu 2,4% în 2019. Principalele exporturi includ autoturisme, piese auto, produse farmaceutice şi electrocasnice.