ZF Live. Radu Vlad, WWF România: Din pădurile româneşti dispar anual milioane de metri cubi şi doar 1% din transporturile de lemn sunt controlate. Sistemul de combatere a exploatărilor pădurilor are nevoie de o schimbare radicală

Autor: Alexandra Matei 31.08.2020

Radu Vlad, coordonator proiecte regionale şi program păduri, WWF România (World Wide Fund for Nature), solicită preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, să nu promulge legea noului Cod Silvic.

„Proiectul de modificare a Codului Silvic, adoptat de către Parlament, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naţionale, şi conţine elemente care vor îngreuna soluţionarea procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru domeniul forestier“, a declarat acesta în cardul emisiunii online ZF Live.

Din pădurile româneşti, spune el, dispar anual milioane de m3 şi doar 1% din transporturile de lemn sunt controlate. Mai mult, el afirmă că limita legală de 10 m3 impusă prin noul Cod Silvic nu este altceva decât o simplă mutare de virgulă, de la cei 0,1 m3 impuşi înainte.