Doi cultivatori de cătină din Caraş-Severin şi Galaţi investesc 2,5 mil. lei în spaţii de selectare şi condiţionare a cătinii şi în utilaje

Autor: Florentina Niţu 25.08.2020

♦ „Numărul producătorilor de cătină creşte de la an la an, dar consumul nu a crescut. Cătina nu se mănâncă în stare brută, iar unităţile de procesare ne lipsesc, dar şi piaţa de desfacere.“

Deşi cătina are o istorie îndelungată în România, de câteva veacuri fiind cultivată mai intens şi pe suprafeţe mai mari, „gin­sengul ro­mâ­nesc“ este în­că con­su­mat în pro­po­rţii foar­te mici, spun pro­ducătorii, care adaugă că este nevoie de unităţi de procesare, unde să poată fi făcut suc sau ulei de cătină, recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătăţii, dar şi de piaţa de desfacere.

„Numărul producătorilor de cătină creşte de la an la an, dar consumul nu a crescut. Cătina nu se mănâncă în stare brută, iar unităţile de procesare ne lipsesc, dar şi piaţa de desfacere. Avem materie primă, dar ne lipsesc produsele finite. Noi acum investim într-o hală de selectare şi condiţionare a cătinei, dar apoi o dăm vrac către procesatori din străinătate, căci în România se pro­cesează foarte puţin“, spune Ionuţ Adrian Andon, care deţine o afacere de tip Întreprindere Individuală.