EY România: Deşi mult aşteptate, listările companiilor de stat au fost amânate din nou ca urmare a votului parlamentar de a îngheţa temporar vânzarea oricărei părţi a companiilor de stat

Autor: Roxana Rosu 19.08.2020

Pandemia de COVID-19 a dus la scăderea numărului şi valorii tranzacţiilor în prima jumătate din 2020 pe plan global, dar analiştii se aşteaptă la revenirea semnificativă a listărilor în a doua parte a anului, arată raportul trimestrial EY.

Activitatea IPO globală s-a redus dramatic în lunile aprilie şi mai, înregistrând o scădere de 48% a volumului tranzacţiilor (97 de tranzacţii) şi o diminuare de 67% a valorii tranzacţiilor (13,2 miliarde USD) în comparaţie cu lunile aprilie şi mai din anul 2019.

Deşi în luna iunie s-a înregistrat o intensificare a tranzacţiilor, activitatea IPO globală din prima jumătate a anului a fost apatică la bursele din America de Nord şi de Sud şi EMEIA şi a înregistrat o creştere în zona Asia-Pacific.

„În România, piaţa de capital s-a dezvoltat semnificativ în ultima perioadă în direcţia emisiunilor de obligaţiuni, comparativ cu zona de IPO-uri, unde ritmul este în continuare unul lent. Prima jumătate a anului 2020 a fost afectată puternic de extinderea virusului COVID-19, mai ales din perspectiva IPO-urilor. Deşi mult aşteptate, listările companiilor de stat au fost amânate din nou ca urmare a votului parlamentar de a îngheţa temporar vânzarea oricărei părţi a companiilor de stat”, a declarat Florin Vasilică, Lider al Departamentului Strategie şi Tranzacţii, EY România.