Bloomberg, despre Europa: Pentru mulţi oameni, ce e mai rău din criza economică urmează să vină

Autor: Bogdan Cojocaru 17.08.2020

Economiile zonei euro vor înregistra probabil o creştere impresionantă în trimestrul al treilea, dar nu vor recupera nici pe departe tot ce au pierdut.

Alinarea adusă de creşterea activităţii economice în Europa pe măsură ce guvernele au retras măsurile de lockdown este înlocuită acum de un nou val de date descurajatoare care sugerează că o recuperare completă este încă departe. Speranţele pentru o aşa-numită revenire în formă de „V“ sunt diminuate de indicatori şi date de înaltă frecvenţă care arată o încetinire semnificativă a activităţii - sau chiar o stagnare - sub nivelurile anterioare crizei, scrie Bloomberg.

O îngrijorare principală este că unele ţări ar putea fi nevoite să reintroducă măsuri de lockdown precum cele care le-au blocat economiile. Numărul infectărilor cu coronavirus  creşte pe tot continentul deoarece oamenii profită de sezonul vacanţelor pentru a călători şi a se întâlni cu prietenii şi familia. „Producţia industrială a crescut odată cu ridicarea blocajelor, însă recuperarea Europei pare să se fi oprit la 5-10% sub nivelul normal. Regulile de distanţare socială, prudenţa consumatorilor şi cererea externă au coborât plafonul economiei. Din păcate, chiar şi acest nivel de activitate slab poate fi incompatibil cu menţinerea virusului sub control“, apreciază, Jamie Rush, analist la Bloomberg.

Chiar dacă oamenii circulă mai mult, ei nu fac cumpărături şi nu mănâncă în oraş la fel ca înainte de criză. Iar şocul cu care se confruntă industria turismului este aşteapt să crească deoarece ţările reimpun restricţii, cum ar fi carantinele.

Pentru mulţi oameni, ce e mai rău din criza economică urmează să vină. Până în prezent, pieţele muncii au fost protejate în mare măsură de programe de şomaj tehnic cu salarii plătite de stat şi de împrumuturi masive ale guvernului. Pe măsură ce sprijinul este retras treptat, şomajul va creşte semnificativ, ceea ce va produce cererii un alt şoc.

Există deja semne de avertizare - zona euro a pierdut 4,9 milioane de locuri de muncă în prima jumătate a anului, ceea ce înseamnă că actuala criză a distrus aproape jumătate din locurile de muncă create după ultima recesiune. Perspectiva şi mai multor disponibilizări afectează încrederea, determinând consumatorii ca mai degrabă să facă economie decât să cheltuiască.

Economiile zonei euro vor înregistra probabil o creştere impresionantă în trimestrul al treilea, dar nu vor recupera nici de departe tot ce au pierdut. Chiar şi în Germania, unde numărul deceselor din cauza Covid-19 a fost mai mic, iar scăderea economică mai slabă, economiştii nu se aşteaptă ca activitatea să revină anul viitor la nivelurile anterioare crizei.

„Economia se va recupera probabil mai lent decât s-a micşorat“, avertizează Bundesbank în raportul său lunar, argumentând că incertitudinea cu privire la noile infecţii afectează exporturile şi investiţiile companiilor. „Acest lucru probabil că va sta în calea unei recuperări mai largi a cererii pentru bunuri industriale germane.“

Până când nu va fi disponibilă o „soluţie medicală eficientă“, „activitatea economică va rămâne limitată şi în unele părţi ale sectorului serviciilor interne“, arată banca centrală a Germaniei.

Aceasta înseamnă că, în loc de o recuperare în formă de „V“, revenirea economiilor Europei va arăta mai mult ca o aripă de pasăre, un termen pe care Banca Franţei l-a folosit în prognozele sale. Perspectiva este valabilă pentru toate sectoarele, deşi unele sunt mult mai slabe decât altele. Hotelurile şi restaurantele franceze, de exemplu, continuă să se confrunte cu o cerere mult sub normal, în timp ce sectoare precum producţia de automobile şi produse farmaceutice care a urcat rapid a ajuns la stagnare sau chiar ar putea să scadă în august, potrivit sondajului băncii centrale.