Centrul şi nordul României concentrează cele mai multe vânzări de acoperişuri, o piaţă susţinută de renovări. Piaţa locală de învelitori pentru clădiri a ajuns să valoreze anul trecut 237 de mil. euro, în creştere cu 10% comparativ cu anul precedent

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.08.2020

Centrul şi nordul ţării sunt regiunile care atrag cele mai mari cereri de aco­perişuri pe piaţa locală, arată un studiu al companiei de con­sultanţă în construc­ţii Neomar Consulting.

„(Anul 2019 – n. red.) a fost un an foarte bun pentru con­struc­ţia de locuinţe noi, ceea ce a influ­enţat foarte mult piaţa. Renovările ră­mân dominante în vânzările de aco­pe­rişuri, iar accesul facil la împru­muturi de con­sum a menţinut acest trend. Au con­tribuit însă şi cele peste 67.000 de locu­inţe finalizate (plus 13%), care au dus piaţa de învelitori la o creştere de două cifre în 2019“, se arată în studiul citat.

Înlocuirea acoperişurilor vechi este însă cel mai substanţial segment al pieţei: mai bine de jumătate din volumele de învelitori vândute, în metri pă­traţi, în ultimii ani se îndreaptă către pro­iecte de renovări ale unor construcţii deja existente. Potenţialul rămâne în con­ti­nuare mare, în condiţiile în care mai bine de jumătate din stocul existent de case din România necesită un acoperiş nou, mai arată studiul Neomar Consulting.