Persistă deficitul de lichiditate, dar se atenuează. Soldul sumelor împrumutate de bănci în luna iunie prin operaţiuni repo a scăzut la 5 mld. lei, după 8,9 mld. lei în mai şi 13,6 mld. lei în aprilie. Creditele de urgenţă de la BNR: 150,3 mil. lei

Autor: Claudia Medrega 18.07.2020

♦ BNR a cumpărat în iunie titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în valoare de doar 533 mil. lei, totalul din ultimele trei luni fiind de 4 mld. lei ♦ Unele bănci au avut deficit de lichiditate, însă au existat şi bănci care au avut excedent şi au apelat la facilitatea de depozit pe o zi oferită de BNR unde au plasat în iunie 543,6 mil. lei, după ce în luna mai au depus aproape 449 mil. lei.

Deficitul de lichiditate pe piaţa ban­ca­ră locală s-a menţinut în luna iunie, însă s-a mai ajustat comparativ cu ni­velurile din primăvară, une­le bănci care au rămas în pană de lei apelând la îm­pru­muturi de la ban­ca centrală atât prin ope­raţiuni re­po bi­late­ra­le, cât şi prin cre­dite de urgenţă de la BNR pe o zi, prin faci­litatea Lombard.

BNR le-a dat băn­cilor în luna iunie li­chi­ditate prin opera­ţiuni repo bilate­ra­le, stocul me­diu zilnic fiind de circa 5 mi­liarde de lei, sub nivelul din luna mai, de 8,97 miliarde de lei, precum şi sub nivelul din aprilie, de 13,6 miliarde de lei.