Gianluca Martora, CEO Winmarkt România: Am înregistrat o creştere a veniturilor din chirii timp de cinci ani consecutiv, iar primul trimestru din 2020 nu a fost afectat de pandemie. În T2 încasările trebuie şterse cu buretele

Autor: Cristina Roşca 25.06.2020

 Grupul Winmarkt este prezent pe piaţa imobiliară locală cu 14 centre comerciale şi o clădire de birouri ♦ Proiectele au fost preluate în 2008 de grupul italian IGD de la americanii de la NCH, companie condusă de Siminel Andrei ♦ Portofoliul Winmarkt din România a fost evaluat la 150 mil. euro anul trecut ♦ Ca încasări, grupul obţine anual din chirii circa 10 mil. euro, gradul de ocupare fiind de aproape 100%.

„Centrele comerciale ale Winmarkt nu au fost nicio­dată închise com­plet. Primele restricţii ce se aplicau în special jucătorilor din sectorul de entertain­ment – locurilor de joacă, cinemato­gra­felor şi sălilor de jocuri – şi sălilor de sport – au intrat în vigoare pe 17 martie, iar apoi, la circa o săptămână distanţă au fost impuse măsuri ce au vizat în­chi­de­rea magazinelor de haine, încăl­ţă­minte, bijuteriii, în general a retai­lerilor non-food şi a jucătorilor HoReCa“, spune Gianluca Martora (38 de ani), CEO-ul Winmarkt România. Astfel, super­markturile, prezente în aproape toată reţeaua Winmarkt, alte ma­­ga­zinele care vând bunuri alimen­tare, farmaciile, clinicile medicale, băn­ci­le, ma­gazinele de electro-IT şi birourile au ră­mas deschise în perioada stării de urgenţă.

„Chiar şi în acest context, impactul a fost semnificativ, dat fiind că 80% dintre chiriaşi nu au putut lucra.“

Winmarkt are 607 contracte de chirie, centrele comerciale având un grad de rotaţie de 6,8% şi un grad de ocupare de aproape 100%, conform raportului financiar aferent trimestrului 1 din 2020. Principalii chiriaşi ai reţelei sunt Carrefour Market, H&M, Pepco, Kik, dm drogerie markt, Sensiblu şi KFC.