Spumantele reprezintă doar 1% din producţia de vin, dar tot mai mulţi jucători pariază pe segment

Autor: Cristina Roşca 23.06.2020

♦ România realizează anual sub 50.000 hl de vin spumant, la o producţie totală de puţin sub 5 milioane hl de vin, conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

La nivel mondial se produc anual 20 de milioane de hec­tolitri de vin, an de an cifrele fiind în creştere cu 3% în medie, arată datele Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). Deşi vin spumant se produce în toate colţurile lumii, statele UE sunt de departe cel mai important nume, fiind responsabile pen­tru 70-80% din vol­u­mele realizate la nivel mon­dial. Începând cu 2016 cel mai im­por­tant pro­ducător din lume e Italia, cu 5,3 mil. hl în 2018 (ul­ti­mul an pen­tru care există date), adică 10% din tot vinul rea­liz­at în cizmă şi chiar pu­ţin mai mult decât tot vi­nul produs anual în România.

Producţia de spu­­mant din Euro­pa e con­cen­trată în mâi­nile a patru ţări – Italia cu ai ei pro­se­cco, Franţa cu bine­cunos­cuta şam­­pa­nie, Spa­nia cu cava şi Ger­ma­nia. Pe lângă ele îşi fac loc şi alte state, prin­tre care timid şi Româ­nia. Local se reali­zea­ză însă anual sub 50.000 hl de vin spu­mant, adică 1% din pro­ducţia totală. Ci­frele sunt însă în creştere.