Efectivul de bovine al României a scăzut cu un milion de capete de la aderarea la UE. „Agricultura trebuie să crească de jos în sus: micii fermieri pot deveni mari fermieri, aşa cum s-a întâmplat în alte state europene, dar este nevoie de investiţii“

Autor: Florentina Niţu 19.05.2020

După 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Româ­nia a ajuns de la aproape 3 milioane de capete de bovine în 2006 la 2 milioane de capete de bovine în 2019, în scădere cu 50%, arată datele de la INS.

Principalele motive, spun fermierii, au fost lipsa forţei de muncă, lipsa investiţiilor în întreg lanţul de producţie şi libertatea de a alege un produs străin în detrimentul unuia românesc, ceea ce a condus la scăderea preţului laptelui.

„Investiţiile în infrastructura de irigat ar trebui să fie un punct zero de plecare pentru a stârni interesul crescătorilor de animale să îşi mărească efectivele. Agricultura trebuie să crească de jos în sus: micii fermieri pot deveni mari fermieri, aşa cum s-a întâmplat în alte state europene, dar este nevoie de investiţii“, spune Alina Doinici, cofon­datoarea Artesana, brand de lactate din Tecuci, judeţul Galaţi.