Joaca de-a recesiunea: în timp ce antreprenorii polonezi protestează pentru că pe timp de criză cumplită ajutorul de la stat lipseşte, guvernul vorbeşte de creştere economică neîntreruptă. Pe hârtie, economia poloneză stă cel mai bine din Europa

Autor: Bogdan Cojocaru 16.05.2020

Drumul Poloniei prin actuala criză economică este într-un fel unic în Europa. Deşi guvernul a desfăşurat un arsenal impresionant, pe hârtie, de măsuri anticriză, iar Comisia Europeană îi proroceşte cea mai uşoară recesiune din UE, proprietarii de afaceri au ieşit să protesteze în plină pandemie de COVID-19 cerând ajutor real.

Iar în timp ce demonstranţii au acuzat intervenţii discriminatorii ale forţelor de ordine, un oficial guvernamental de rang înalt a lansat ideea că Polonia s-ar putea să nici nu intre în recesiune, prelungindu-se astfel o perioadă de peste un sfert de secol de creş­tere economică neîntreruptă.

În umbra protestelor de săptămână trecută din oraşele mari din Germania contra restricţiilor impuse de guvernul de la Berlin pentru oprirea pandemiei, proprietari de afaceri polonezi s-au adunat în Varşovia pentru a cere mai mult sprijin din partea guvernului, se arată pe portalul de ştiri Notes From Poland.

Ceea ce joi a început ca o demonstraţie cu cla­xoane şi blocaje ale traficului cu maşini s-a trans­format într-o tabără de protest în faţa biroului pre­mierului polonez. Demonstraţia a avut o puternică încărcătură politică în condiţiile în care pentru duminică au fost programate alegeri prezidenţiale, iar guvernul a insis­tat până miercuri ca data să fie respectată, în pofida pandemiei. Alegerile au fost în cele din urmă amânate din cauza criticilor puternice şi a com­plica­ţiilor pe care le-ar fi presupus pregătirile. La protestele de săptă­mâna trecută au participat şi politicieni din opoziţie. Proprietarii de afaceri au cerut guvernului să imple­menteze un pachet de sprijin mai puternic pentru protejarea locurilor de muncă şi pentru prevenirea reducerilor salariale, să diminueze taxele şi să extindă excepţiile pentru asigurări sociale. De asemenea, ei au solicitat ca salariile din adminis­traţia publică să fie reduse şi demisia ministrului sănătăţii. Guvernul a introdus deja o serie de măsuri destinate dezgheţării econo­miei, care este cea mai mare din Europa de Est, dar şi pentru ajutarea af­acerilor, muncitorilor şi secto­rului financiar în timpul crizei. Însă protestatarii spun că acestea sunt insuficiente şi că mulţi dintre ei se îndreaptă spre fali­ment. „Asistenţa guver­na­mentală este o ficţiune“, a declarat un demonstrant pentru postul de radio RMF24. „Schema de dez­gheţare nu-mi acoperă deloc sectorul de activitate. Am aplicat pentru ajutorul de stat, dar nu putem lua legătură cu oficialii, nu ne răspund la telefoane.“ Poliţia a observat că protes­tatarii nu purtau măşti de protecţie şi nici nu respectau regulile de distanţare socială şi a început să intervină în forţă noaptea, după ce demonstranţii şi-au stabilit o tabără de corturi în faţă biroului premierului Mateusz Morawiecki, arestând 37 de persoane.

Pe hârtie, guvernul polonez a angajat în lupta cu şocurile economice ale pandemiei un arsenal impresionant: măsurile fiscale, raportate la PIB, ar fi cele mai mari din UE, potrivit calculelor ING.

Vicepremierul Jadwiga Emilewicz a declarat că în mai puţin de două luni pentru antreprenori a fost implementat un program de asistenţă fără precedent, de 20 de miliarde de zloţi (4,4 miliarde euro). Desigur, a spus ea, într-o astfel de situaţie pot să apară erori. Întrebată de protestele antreprenorilor de la Varşovia, oficialul a explicat că a auzit de ele de la ştiri şi că niciunul dintre protestatari nu a venit la Ministerul Dezvoltării pentru a-şi spune doleanţele. Tot vicepremierul Emilewicz a spus la postul de radio RMF FM că Polonia ar putea avita recesiunea anul acesta şi că economia ar trebui să repornească puternic anul viitor.

„Există temeiuri puternice să mă aştept că vom încheia anul acesta undeva în jurul unei creşteri economice zero“. Polonia este singura economie din UE care a reuşit să evite recesiune în timpul marii crize economice din 2008. „Am pornit de la o bază bună, inclusiv un nivel foarte redus al datoriei şi şomajului, cu rezerve mari“. Astfel, a remarcat ea, la începutul pandemiei un milion de muncitori ucraineni au părăsit Polonia, ceea ce înseamnă „deschiderea a unui milion de locuri de muncă“.

Comisia Europeană spune în prognozele de primăvară, cele mai recente, că Polonia se va descurca în actuala criză mai bine decât oricare altă ţară membră a UE. PIB-ul ar urma să se micşoreze cu -4,3% anul acesta şi să crească cu 4,1% anul viitor. Guvernul de la Varşovia estimează o recesiune de 3,4% în 2020. ING plasează Polonia pe locul trei în Europa Centrală şi de Est la mărimea pachetului de măsuri anticriză, de peste 11% din PIB. Măsurile fiscale ar urma să ajungă la 6,5% din PIB, cel mai mare nivel nu doar din ECE, ci şi din UE. De asemenea, banca centrală a pornit cel mai mare program de achiziţii de active din regiune, echivalent cu până la 10,4% din PIB.

Deocamdată, informaţiile din economie nu sunt încurajatoare.† Exporturile poloneze s-au prăbuşit cu aproape 16% în ritm anual în martie, prima lună de criză, şi cu 12% în ritm lunar, potrivit Camerei Poloneze de Comerţ, care anticipează o scădere accentuată a volumelor în următoarele luni. De asemenea, activitatea din sectorul manufacturier s-a deteriorat într-un ritm record în aprilie. Companiile se temeau de recesiune chiar înainte de venirea pandemiei, scrie The Warsaw Business Journal, care citează un sondaj al Personnel Service.