Preşedintele Klaus Iohannis, despre decizia CCR privind amenzile: Fără aceste sancţiuni, morţii erau mai mulţi

Autori: Cosmin Pirv , Mediafax 07.05.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că fără sancţiunile impuse prin ordonanţele militare numărul morţilor era mai mare în România şi a criticat politicienii care au „primit cu satisfacţie” decizia CCR prin care amenzile au fost declarate neconstituţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că măsurile drastice adoptate de România au avut drept scop protejarea cetăţenilor.

„Confruntată cu o ameninţare fără precedent, România, la fel ca toate celelalte state ale lumii, a trebuit să ia măsuri drastice pentru a-i proteja pe oameni şi pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Am văzut ieri (miercuri-n.r.) cu câtă satisfacţie au primit unii politicieni decizia Curţii Constituţionale privind amenzile instituite în această perioadă de stare de urgenţă. Este încă un semn de nepăsare, inconştienţă şi neînţelegere a misiunii pe care o au, dar şi o dovadă că pentru aceşti politicieni interesul politic este mai presus de oameni”, a spus Iohannis.

Acesta a precizat că fără aceste sanţiuni, numărul morţilor era mai mare.

„Nu e cu totul întâmplător că astăzi acest sancţiuni sunt discutate, deşi este evident pentru noi toţi că au fost utile pentru a împiedica răspândirea virusului. Surprizătoare este perspectiva unor autorităţi care prin misiunea ori prin natura lor juridică au obligaţia constituţională de a nu pierde din vedere interesul general al societăţii. Fără aceste sancţiuni, morţii pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulţi”, a mai spus preşedintele.

Acesta a precizat că pericolul nu a trecut odată cu decizia CCR şi că responsabilităţile cetăţenilor sunt aceleaşi.