Din cauza crizei coronavirusului, una din 10 persoane fizice şi una din 10 companii cu credite au cerut amânarea ratelor, deocamdată. Câte solicitări au primit băncile mari?

Autor: Claudia Medrega 20.04.2020

♦ Băncile locale au circa 1,5 milioane de clienţi retail şi 100.000 de clienţi corporate ♦ Clienţii pot solicita amânarea ratelor la credite până la jumătatea lunii mai ♦ Băncile au primit aproximativ 150.000 de solicitări de la persoanele fizice pentru suspendarea ratelor la credite ♦ La companii, numărul cererilor de amânare a ratelor este sub 10.000 ♦ BCR are peste 15.000  de solicitări de amânare a ratelor ♦ La Raiffeisen Bank numărul cererilor de amânare a ratelor depăşeşte 25.000 ♦ Peste 17.000 de clienţi ai ING Bank au cerut amânarea ratelor.

Pandemia de coronavirus, care impune carantină, izo­lare la domiciliu sau  inter­na­re pentru persoanele conta­minate, dar şi dimi­nuar­ea activităţii economice, care duce une­ori chiar la închideri de firme şi la şomaj, tehnic sau total, a pus şi clienţii care au credite la bănci în derulare în im­posibilitatea obiectivă de a-şi achita ra­tele la împrumuturi. Astfel, aproxi­mativ 10% dintre clienţii persoane fi­zi­ce şi circa 10% dintre companii au ce­rut, până acum, amânarea ratelor la credite.

După ce băncile au venit cu măsuri in­divi­duale de amânare a ratelor clien­ţilor, cu 1-3 luni, odată cu apariţia ordo­nan­ţei guvernului care stabileşte posi­bi­li­tatea păsuirii ratelor cu până la 9 luni, băncile şi-au aliniat ofertele la regulile stabilite de guvern.