Bursa online AgroGo: Interzicerea exporturilor de cereale poate duce la blocaje având în vedere capacitatea de stocare limitată; măsura nu este justificată mai ales la porumb, la care stocurile sunt suficiente după recolta mare din 2019

Autor: Roxana Rosu 10.04.2020

Bursa online AgroGo: Interzicerea exporturilor de cereale poate duce la blocaje având în vedere capacitatea de stocare limitată; măsura nu este justificată mai ales la porumb, la 



Reprezentanţii bursei online de cereale AgroGo.ro spun că interzicerea exporturilor de astfel de produse prin ordonanţa emisă joi de Guvern ar putea crea blocaje logistice având în vedere capacitatea de stocare limitată şi nu este justificată în cazul porumbului, în condiţiile în care România a avut o recoltă bogată anul trecut.

”Credem că este esenţial ca autorităţile să studieze situaţia exactă a stocurilor şi să decidă restricţii doar acolo unde sunt probleme”.

România a avut anul trecut o recoltă de porumb de aproximativ 17 mil. tone porumb, fiind  cel mai mare producător şi exportator de porumb din UE. În aceste condiţii, reprezentanţii AgroGo.ro cred că stocurile de care dispune ţara noastră sunt suficiente, iar capacitatea de procesare nu poate fi majorată.

În plus, ei spun că martie-mai este perioada cea mai bună pentru vânzarea de porumb, având în vedere preţurile de tranzacţionare mai ridicate decât în celelalte luni ale anului.

” Din mai, iunie va începe noua perioadă de recoltare. Până atunci trebuie pregătit loc pentru depozitarea noilor produse recoltate. În contextul în care România nu are o capacitate de stocare suficient de mare, iar transporturile de cereale se desfăşoară cu dificultate (nu vorbim doar de această perioadă a pandemiei, ci în genere, din cauza infrastructurii precare) riscăm să ajungem la blocaje logistice după eliminarea restricţiilor. Acest lucru poate afecta şi preţul cerealelor şi inclusiv încasările la bugetul de stat”.

În ceea ce priveşte grâul, interdicţia de export ar trebui să se bazeze pe o analiză a stocurilor, ţinând cont şi de posibilitatea unei veri secetoase, care va afecta recoltă din acest an.

”Şi alte ţări precum Rusia şi Kazakhstan au impus restricţii la exportul de produse făinoase sau grâu, dar pentru perioade scurte de câteva săptămâni. Franţa în schimb, cel mai mare producător de grâu din UE, a avut exporturi record în această perioadă. Lucru de înţeles, dat fiind faptul că avem o perioadă cu preţuri mari la grâu, iar în domeniul tranzacţiilor, a vinde când preţul e mare e ceva firesc şi de dorit”.