După minimele record de joi, bursele europene revin pe plus în şedinţa de vineri ca urmare a interzicerii short-sellingului cu acţiuni din Italia şi Spania de către unii operatori

Autor: Tibi Oprea 16.03.2020

♦ Indicele Italian FTSE MIB, cea mai mare creştere din Europa, de 6,5% ♦ La polul opus, indicele german DAX, cu plus 0,2%.

După ce au înregistrat joi minime record, bursele europene au revenit pe creştere în şedinţa de vineri după ce unii operatori bursieri au anunţat o interdicţie a short selling-ului (vânzării în lipsă) – respectiv pariurile că pieţele vor scădea.

Short selling-ul este o strategie de tranzacţionare ce presupune vânzarea unei acţiuni care nu este în proprietatea unui investitor cu scopul de a o cumpăra ulterior la un preţ mai mic pentru a obţine profit din diferenţă. Cum în ultimele două săptămâni investitorii au tranzacţionat impulsiv şi mai activ decât de obicei ca urmare a panicii generate de criza COVID-19, cei care adoptă această strategie au pariat pe trendul negativ al burselor din ultimele zile.