Bursa românească trage linie după una dintre cele mai dure săptămâni postcriză: BET s-a prăbuşit cu 18% şi 29 mld. lei s-au evaporat din piaţă

Autor: Liviu Popescu 16.03.2020

♦ Deşi Bursa a deschis vineri în teritoriul pozitiv, şedinţa s-a încheiat cu un minus de 0,85% ♦ Toate cele cinci şedinţe de tranzacţionare au fost pe minus ♦ Lichiditatea a fost cu mult peste media acestei perioade, ceea ce semnalează şi prezenţa unor investitori mari la cumpărare ♦ „Încă nu ştim dacă şocul economic va dura o lună, două luni, sau mai mult“.

Cu toate cele cinci şedinţe de tranzacţionare pe minus, bursa de la Bucureşti a încheiat o săptămână în care indicele principal BET s-a prăbuşit  cu 17,6%, acesta fiind cel mai abrupt declin de la Ordonanţa 114 încoace, adică din decembrie 2018, arată datele agregate de ZF.

Astfel, pentru unii investitori, cei care au intrat într-o zonă incertă, adică a presupunerilor privind anvergura economică a gripei, şi care au introdus ordine agresive de vânzare în piaţă, săptămâna a fost una de coşmar, în timp ce pentru alţii, printre care cel mai probabil şi investitori de calibru precum fonduri de pensii, preţurile scăzute ale acţiunilor au permis restructurarea portofoliului.