Primul ajutor de stat în Europa: Guvernul de la Oslo ajută operatorul Norwegian Air. Compania spune că se îndreaptă spre colaps dacă nu primeşte mai mult şi vrea să concedieze 5.000 de persoane

Autor: Alex Ciutacu 13.03.2020

Guvernul norvegian a început să ia măsuri pentru a asigura integritatea operatorului low-cost Norwegian Air, însă compania avertiezează că se îndreaptă spre colaps fără ajutor suplimentar, în contextul în care epidemia de coronavirus a provaocat daune majore sectorului de turism la nivel global în ultimele săptămâni.

În ceea ce se conturează drept primul ajutor de stat acordat de un guvern naţional pentru a ajuta industria în mijlocul pandemiei, ministerul de Finanţe al Norvegiei a decis să îngheţe taxele şi impozitele aplicate operatorilor aerieni şi a spus că negociază măsuri suplimentare, potrivit informaţiilor Reuters.

Vestea vine după ce Norwegian Air, al treilea cel mai mare operator low-cost din Europa şi unul dintre ei mai mari clienţi ai Boeing, a spus că e doar o chestiune de săptămâni până rămâne fără cash.

„Este important să primim lichiditate în următoarele săptămâni, nu în următoarele luni”, a spus Jacob Schram, CEO-ul companiei.

Compania „sângerează” cash deja de câţiva ani, însă joi a anunţat că va concedia temporar jumătate dintre cei 11.000 de angajaţi, în contextul în care mii de zboruri au fost anulate.

Norwegian Air, un pionier al low-costului peste ocean, a cerut în mod repetat ajutor guvernamental pentru industrie.

„Sunt optimist referitor la deschiderea guvernului de a ne ajuta în criza de lichiditate”, a spus Schram.