Randamentul obligaţiunilor suverane pe 10 ani ale Statelor Unite au atins luni un minim istoric, în condiţiile în care investitorii caută plasamente sigure

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 09.03.2020

Randamentul titlurilor de stat americane cu maturitate la 10 ani a atins, luni, un minim istoric, de 0,318%, în condiţiile în care investitorii caută plasamente sigure, transmite CNBC.

Considerate drept cea mai sigură investiţie din lume, obligaţiile suverane americane pe 10 ani se tranzacţionau pe piaţa secundară la 1,5%, la mijlocul lunii februarie.

Tot luni, randamentul obligaţiunilor pe 30 de ani a atins un nou minim, coborând sub pragul de 1%, pentru prima dată în istorie.

Temerile privind o recesiune globală, amplificate de răspândirea coronavirusului, au condus în prima zi a săptămânii la scăderea cu peste 7% a indicilor bursieri din SUA, încă de la debutul tranzacţionării.

Indicele Dow Jones se tranzacţiona în scădere cu peste 2.000 de puncte, sau 7,3%, la doar 15 minute după deschiderea şedinţei bursiere, referinţa S&P 500 a scăzut cu 7%, iar coşul de acţiuni al sectorului tehnologic american, Nasdaq Composite, marca o pierdere de 6,9%. Tranzacţionarea a fost suspendată timp de 15 minute şi reluată ulterior după ce un soft menit să oprească prăbuşirea preţurilor s-a activat.

Evoluţia de la New York urmează trendul iniţiat de bursele asiatice şi europene, care au consemnat scăderi importante la începutul săptămânii.

Preţul petrolului a consemnat o scădere istorică în noaptea de duminică spre luni, după ce Arabia Saudită şi Rusia nu au reuşit să cadă de acord, vineri, asupra reducerii producţiei de ţiţei.