Finanţe personale. Petrom: Cea mai slabă lună pe Bursă aduce companiei un minus de 1,5 miliarde lei ca valoare de piaţă

Autor: Liviu Popescu 06.02.2020

OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie listată la Bursa de la Bucureşti, a scăzut cu 1,5 mld. lei în ter­meni de capi­ta­lizare în prima lună din 2020 şi a înregistrat astfel cea mai slabă lună de la Ordonanţa 114 încoace, adică din decembrie 2018.

Procentual, capitalizarea Petrom s-a diminuat cu 6%, de asemenea cel mai abrupt declin de la finalul anului 2018 în­coace, arată datele agregate de ZF de la Bursa de la Bucu­reşti. Dar această dinamică trebuie corelată cu cea a barilu­lui Brent întrucât preţul ţiţeiului dictează în mare parte pro­fi­tabilitatea Petrom. Preţul barilului Brent a scăzut cu 12% în prima lună din 2020. „Scăderea petrolului a venit ca o surpriză după în­ceputul de an în forţă când atenţia era pe situaţia din Iran“, spune Claudiu Cazacu, analist-şef al XTB România.

Prin urmare, nu doar capitalizarea Petrom a scăzut în pri­ma lună a anului ca urmare a ieftinirii ţiţeiului, ci şi valoa­rea de piaţă a altor companii a căror activitate este în prin­cipal corelată de dinamica aurului negru.