SUA: Sectorul american de construcţii a scăzut cu 0,2% în luna decembrie, în timp ce industria se relansează

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 03.02.2020

Cheltuielile cu proiectele noi din sectorul de construcţii american au scăzut cu 0,2% în luna decembrie 2019, transmite luni Associated Press. Per total, 2019 a fost primul an din ultimii opt în care activitatea de construcţie a scăzut faţă de anul anterior.

Departamentul american pentru comerţ a anunţat luni că declinul lunar a fost primul din iunie încoace, când activitatea a scăzut cu 0,9%. Pe întreg anul 2019, cheltuielile cu proiecte de construcţii au scăzut cu 0,3%, primul declin anual din 2011 încoace, când a fost consemnată o scădere de 2,6%.

Declinul reflectă o slăbiciune pe piaţa non-rezidenţială, care a scăzut cu 1,8%. De asemenea, cheltuielile cu proiecte de clădiri de birouri şi centre comerciale s-au diminuat. Activitatea pe sectorul rezidenţial a crescut cu 1,4%, segment ce beneficiază de dobânzile în scădere pe cerere şi o piaţă a muncii solidă.

Cheltuielile guvernului federal al SUA cu construcţiile au urcat cu 2,1% în decembrie.

Un raport separat a arătat semne pozitive pentru industria prelucrătoare, care a fost pe revenire în ianuarie pe fondul unei creşteri a comenzilor noi.

Un indicator al Institute for Supply Management (ISM) a informat luni că activitatea industriei prelucrătoare s-a îmbunătăţit. Indicele ISM pentru industrie a înregistrat o valoare de 50.9 puncte în ianuarie, cel mai ridicat nivel din iulie încoace, după o citire de 47.8 puncte în decembrie.

O valoare sub 50 de puncte reprezintă o contracţie a activităţii, în timp ce o valoare peste 50 simbolizează o expansiune a activităţii. Industria prelucrătoare reprezintă 11% din economia SUA.

Indicele pentru comenzile noi a urcat la 52.0 puncte în ianuarie, cea mai ridicată valoare din luna mai, de la o citire de 47,6 puncte în decembrie.

Îmbunătăţirea activităţii din industria prelucrătoare americană vine pe fondul ameliorării tensiunilor comerciale din Statele Unite şi China.