Amendă record în piaţa medicamentelor. Elveţienii de la Roche România au primit o sancţiune de 12 mil. euro de la Consiliul Concurenţei pentru abuz de putere dominantă într-o investigaţie pe piaţa medicamentelor împotriva cancerului

Autor: Georgiana Mihalache 23.01.2020

♦ Din calculele Consiliului Concurenţei, la bugetul Ministerului Sănătăţii şi cel al Casei Naţionale de Sănătate s-ar fi putut face economii de 7,5 mil. euro, bani din programul de oncologie şi din decontarea unui medicament ♦ Casa de Sănătate nu a răspuns la solicitarea ZF privind prejudiciile aduse şi nu a oferit o poziţie oficială legată de ancheta derulată de Consiliul Concurenţei.



Consiliul Concurenţei a amen­dat compania farmaceutică Roche Româ­nia SRL cu 60 mil. lei (12,8 mil. euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice, în urma unor investigaţii începute în anul 2017. ZF a scris în 2017 despre începutul investigaţiei Concurenţei la compania Roche, al 12-lea jucător din piaţa medicamentelor, cu reprezentanţă pe piaţa locală din 1992. „În cadrul primei investi­ga­ţii, auto­ri­ta­tea de concu­ren­ţă a consta­tat că în pe­rioa­da 2017 –2019 pro­du­că­torul Roche a adop­tat o stra­tegie co­mer­cială me­ni­tă să eli­mine con­curenţa la licita­ţii şi să întârzie in­trarea pe piaţă a unor medi­camente simi­lare“, potrivit Consiliului Concurenţei.