Grupul olandez ING este atacat de trei ONG-uri pentru că ar fi continuat să finanţeze companii implicate în abuzuri din industria uleiului de palmier

Autor: Alex Ciutacu 20.01.2020

Divizia olandeză a OECD-ului (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) va începe să cerceteze o plângere formulată de trei ONG-uri la adresa implicării gigantului bancar ING Group în industria uleiului de palmier, potrivit Bloomberg.

Olandezii de la Milieudefensie, liberienii de la SDI şi indonezienii de la WALHI au formulat o plângere în luna iulie prin care susţineau că ING a continuat să finanţeze firme din industria uleiului de palmier, chiar şi după ce grupul de ONG-uri i-a atras atenţia creditorului cu privire la faptul că practicile acestor companii încalcă drepturile omului şi au un impact dezastruos asupra mediului.

În ultimii doi ani, industria uleiului de palmier s-a conturat drept un potenţial generator de conflict comercial între Uniunea Europeană şi ţări precum Indonezia sau Malaezia.

Blocul european are îngrijorări cu privire la sustenabilitatea industriei şi a redus numărul tipurilor de biocombustibil derivat din ulei care se încadrează în noile ţinte energetice ale Uniunii Europene.

Grupul olandez ING a promis că va ţine cont de atenţionările ONG-urilor, însă „nu s-a văzut nicio schimbare la nivel operaţional”, spune Anne Wikers, care face parte din ONG-ul olandez Milieudefensie.

ING a aceptat oferta OECD-ului de a aranja o întâlnire între bancă şi grupuri şi a atras atenţie cu privire la faptul că OECD nu a publicat încă nicio concluzie pe acest subiect.

Indiferent de poziţia OECD, recomandările Organizaţiei nu sunt obligatorii, însă aceasta joacă rolul de „mediator”, potrivit site-ului oficial al instituţiei.

Exporturile către Uniunea Europeană reprezintă 12% din exporturile totale de ulei de palmier ale Malaeziei, potrivit datleor pe anul 2018, reprezentând cel mai mare cumpărător, după India. Dintre ţările europene, cel mai mare importator este Olanda.