Stabilirea unui salariu minim la nivelul UE este o măsură pozitivă pentru angajaţi, dar nu va rezolva problemele de pe piaţa locală a muncii. Viorel Panaite, Human Invest: Dacă va creşte salariul minim, iar managementul companiilor se va comporta la fel cu angajatul, lucrurile vor rămâne la fel

Autor: Ramona Cornea 16.01.2020

Comisia Europeană a lansat prima etapă a consultării cu întreprinderile şi sindicatele cu privire la stabilirea salariilor minime în statele membre ale UE.



Comisia Europeană a lansat prima etapă a consultării cu întreprinderile şi sindicatele cu privire la stabilirea salariilor minime în statele membre ale UE, ca parte a angajamentului preşedintelui Ursula von der Leyen de a opri exodul creierelor de la Est la Vest. Diferenţa foarte mare dintre veniturile din Est şi Vest a dus la un exod masiv de populaţie din majoritatea statelor foste co­muniste acum membre ale UE spre eco­nomiile occidentale mai bogate şi cu condiţii mai bune de muncă şi de viaţă. Valurile de migraţie au fost atât de mari, încât unele economii est-europene se confruntă acum cu o criză demografică şi cu un deficit de forţă de muncă. O modalitate de a echilibra condiţiile de muncă între ţări este introducerea unui salariu minim la nivelul UE, cred reprezentanţii Comisiei Europene. Specialiştii în resurse umane din Ro­mânia cred că stabilirea unui salariu minim la nivelul UE este o măsură pozitivă pentru angajaţi, dar nu va rezolva problemele de pe piaţa locală a muncii.