Banca Centrală din Suedia anunţă că nu va mai creşte ratele dobânzilor mult timp de acum încolo

Autor: Mircea Nica 09.01.2020

Stefan Igves, guvernatorul Băncii Centrale din Suedia (Riksbank), a anunţat că decizia băncii de a creşte ratele dobânzilor la zero în decembrie 2019 va fi ultima pentru o perioadă lungă de timp, conform Bloomberg. 

Guvernatorul Riksbank a spus că este dispus să lase inflaţia să depăşească ţinta băncii pentru o perioadă de timp. De asemenea, şi-a apărat decizia de a creşte ratele dobânzilor la zero după o jumătate de decadă cu rate ale dobânzilor negative.

Chiar dacă economia din Suedia va avea un rezultat bun, iar inflaţia va creşte mai repede decât a fost prognozat, banca centrală nu se va grăbi să crească din nou ratele dobânzilor, potrivit guvernatorului Riksbank. „Rata inflaţiei poate depăşi ţinta pentru o perioadă de timp, chiar dacă din punctul de vedere al istoricului inflaţiei aceasta a fost mai mult sub ţintă decât peste ţintă. Este mai important să nu ne supraestimăm capacitatea de reglaj fin.“

Stefan Igves a explicat în continuare că situaţia este destul de complicată, iar previziunile indică un stadiu dificil pentru economia globală şi creşterea economică din Suedia în trimetrul al treilea a fost mai slabă faţă de prognoza Riksbank. Banca centrală din Suedia a subliniat faptul că este hotărâtă să pună capăt politicii ratelor negative a dobânzilor, astfel urmând să se ajungă la o relaxare a industriei financiare, iar în acelaşi timp va deservi ca un test pentru celelalte bănci centrale din lume care practică în continuare ratele negative.