Euler Hermes: Economia României îşi va încetini ritmul de creştere până la 2,8% în 2020

Autor: Cristina Bellu 08.01.2020

Economia României îşi va încetini ritmul de creştere până la 2,8% în 2020, potrivit estimărilor făcute de analiştii Euler Hermes, companie specializată în asigurarea de credit comercial, în contextul scăderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue şi a creşterii mult mai reduse în Zona euro - principala destinaţie de export a ţării noastre.

“Indicatorii timpurii arată o încetinire a economiei româneşti în următoarele trimestre. De exemplu, producţia în sectorul auto a scăzut din iunie 2019. Mai mult, ne aşteptăm ca noul guvern să domine cheltuielile fiscale, cel puţin într-o anumită măsură, ceea ce va reduce, de asemenea, creşterea. În general, pe fondul scăderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue şi a creşterii mult mai reduse în Zona euro - principala destinaţie de export a României – prognozăm o creştere a PIB-ului care va ajunge la 4,2% în 2019 şi va încetini la 2,8% în 2020”, transmit analiştii Euler Hermes.

Inflaţia preţurilor de consum a sărit de la o medie anuală de 1,3% în 2017 la 4,6% în 2018, determinată de creşterea salariilor, de stimularea fiscală pro-ciclică şi de politicile monetare prea libere, arată analiza Euler Hermes.

“De fapt, combinaţia acestor factori şi o inflaţie intensă au fost semne clare ale unei supraîncălziri a economiei care a început în 2017. Chiar dacă creşterea s-a răcit oarecum după 2017, indicatorii de supraîncălzire nu au dispărut cu adevărat. Între timp, după ce inflaţia preţurilor de consum s-a temperat la 3,3% la finalul anului 2018, aceasta a crescut din nou la o medie de 3,9% an/an în primele trei trimestre din 2019, iar în şapte din nouă luni a fost peste obiectivul de inflaţie de 2,5% al BNR. Cu toate acestea, BNR şi-a menţinut rata dobânzii cheie de politică stabilă la 2,5% din mai 2018. Prin urmare, ratele dobânzii reale sunt negative, ceea ce, în principiu, necesită o înăsprire monetară. Asta înseamnă că politica monetară este încă prea liberă”, explică analiştii Euler Hermes.