Preţul petrolului a urcat cu peste 4% după moartea generalului iranian Qassem Soleimani

Autor: Mihai Gongoroi 03.01.2020

Preţul barilului de petrolul a crescut vineri pe pieţele internaţionale cu circa 2,5 dolari după ce un atac aerian al Statelor Unite l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, provocând temeri cu privire la posibilitatea unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Cotaţia barilului sortiment Brent, relevant pentru piaţa europeană, a crescut vineri cu 2,84 dolari (4,29%), la 69,1 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, în timp ce preţul barilului West Texas Intermediate (WTI), relevant pentru piaţa americană, a urcat cu 2,54 (4,15%), la 63,7 dolari/baril.

O tensionare a conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu creează pe lanţ temeri cu privire la diminuarea ofertei de petrol disponibil în pieţe, iar o majorare a cotaţiei internaţionale a barilului de petrol ajunge eventual şi în preţul pe care îl plătesc consumatorii la pompă.

"Riscurile pe partea ofertei rămân ridicate în Orientul Mijlociu şi am putea vedea o nouă amplificare a tensiunilor între Statele Unite şi Iran", spune Edward Moya, analist la compania de brokeraj OANDA.

Qassem Soleimani, şeful Forţelor Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

Generalul, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a ameninţat vineri că asasinarea liderului Forţelor Quds, generalul Qassem Soleimani, va dubla motivaţia rezistenţei împotriva Statelor Unite şi Israelului.