Departamentul de stat american anunţă că personalul ambasadei SUA din Irak este în siguranţă după un atac protestatarilor. Preşedintele Donald Trump acuză Iranul

Autor: Mihai Draghici 31.12.2019

Toţi membrii personalului Ambasadei americane din Bagdad sunt în siguranţă, iar protestatarii irakieni nu au pătruns în perimetrul reprezentanţei diplomatice, a anunţat marţi seară Departamentul de Stat, informează agenţia de presă Reuters.

Ambasadorul SUA, Mark Tueller, nu se află în Irak în acest moment, deoarece avea programată o deplasare de tip personal.

Proteste violente au izbucnit la sediul Ambasadei SUA din Irak faţă de raidurile aeriene americane împotriva unor grupuri paramilitare proiraniene.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a dispus suplimentarea efectivelor militare la Ambasada SUA din Bagdad. "Am luat măsurile adecvate pentru garantarea securităţii cetăţenilor americani, a personalului militar şi a diplomaţilor, în virtutea dreptului la autoapărare", a declarat Mark Esper.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul de "orchestrarea" atacul protestatarilor asupra Ambasadei SUA din Irak şi a ameninţat regimul de la Teheran că va fi tras la răspunde pentru acest incident.

"Ianul a ucis un partener civil american, a rănit alţii. Am reacţionat ferm şi mereu o vom face. Acum Iranul orchestrează un atac asupra Ambasadei SUA în Irak. Vor fi traşi la răspundere. În plus, ne aşteptăm ca Irakul să-şi folosească forţele pentru a proteja ambasada", afirmă liderul de la Casa Albă într-un mesaj postat marţi pe Twitter.

Sute de protestatari au încercat marţi să pătrundă cu forţa în Ambasada SUA din Bagdad, după atacuri aeriene americane care au vizat o gruparea paramilitară, Kataeb Hezbollah, susţinută de Iran.

Ambasadorul şi alţi membri ai corpului diplomatic american la Bagdad au fost evacuaţi din ambasada SUA din motive de securitate.