PFA-urile fac concurenţă serioasă SRL-urilor sau SA-urilor în agrobusiness. Peste 93.500 din afacerile agricole sunt de tip PFA sau întreprinderi familiale, de patru ori mai multe decât cele de tip SRL sau SA

Autor: Florentina Niţu 16.12.2019

„Am înfiinţat PFA pentru a accesa fonduri europene, pentru că avem o fermă mică şi era mai simplu să ne organizăm astfel“.



Una din provocările fermierilor este alegerea formei juridice de organizare a activităţii agricole, care este necesară, în special, pentru a atrage fonduri europene. Totodată, din 2015, fermierii care primesc subvenţii de peste 5.000 de euro tre­buie să aibă o for­mă de orga­ni­za­re, ast­fel numă­rul PFA-uri­lor, II-urile sau IF-urile agricole a crescut în ultimii ani.

În prezent, peste 93.500 din afa­cerile agricole din România sunt de tip PFA (persoană fizică autorizată), II (întreprindere in­di­­viduală), IF (întreprindere familială), de patru ori mai multe decât cele de tip SRL (so­cie­tate cu răspundere limitată) sau SA (socie­ta­te pe acţiuni), conform Confidas.ro, plat­for­mă ce ana­lizează riscul financiar al com­pa­niilor. Afacerile de tip SRL sau SA din agri­cul­tură sunt în număr de 23.800.