Cursul a explodat pe piaţa interbancară: Euro a sărit joi dimineaţă de 4,8 lei, atingând un maxim al tuturor timpurilor. La casele de schimb ale băncilor, euro se apropie la vânzare de 4,9 lei

Ziarul Financiar 28.11.2019

Cursul de schimb al monedei naţionale va stabili, probabil, un nou maxim istoric joi, după ce pe pieţele valutare un euro a fost cotat cu 4,8 lei miercuri după-amiază şi în această dimineaţă.

Cursul de schimb al monedei naţionale a urcat miercuri în raport cu euro, fiind cotat de către la 4,7792 lei/euro, faţă de 4,7765 lei pentru un euro în sedinţa de marţi şi 4,7722 lei/euro luni.

Leul a câştigat teren luni în faţa euro după încheierea alegerilor prezidenţiale, însă datele privind rectificarea şi execuţia bugetară au dus la un nou puseu de creştere pentru euro, astfel că leul a ajuns la un pas de minimul istoric, înregistrat joi, 21 noiembrie, de 4,7808 lei/euro.

O intervenţie a BNR pe piaţă ar putea limita deprecierea leului.

Leul a înregistrat o tendinţă de scădere faţă de euro în ultimele aproximativ trei luni, mai precis începând cu luna septembrie, ce s-a accentuat în ultimele trei săptămâni. Deprecierea monedei naţionale este sub rata inflaţiei din acest an.

La casele de schimb ale băncilor un euro se cumpăra joi dimineaţă cu 4,69 - 4,77 lei şi se vindea cu 4,8 - 4,9 lei.