Euro a făcut un pas în spate şi a scăzut uşor, dar cursul leu/euro a închis săptămâna aproape de maximul istoric, la 4,7729 lei/ euro

Autor: Mediafax 25.11.2019

Cursul de schimb al monedei naţionale a înregistrat o scădere vineri, după o săptămână în care a atins în fiecare zi un nou maxim. Tendinţa de depreciere a monedei naţionale s-a oprit vineri, după ce cursul leu/euro a atins patru vârfuri istorice la rând în această săp­tă­mână, cursul rămânând la 4,7729 lei/euro, sub valoarea de joi, de 4,7808 lei/euro.

Tendinţa de depreciere a leului s-a accentuat luni. Vineri s-a înregistrat şi creşterea indicelui Robor la 3 luni, în funcţie de care s-a calculat rata dobânzilor la credite, la 3%, după o perioadă în care s-a aflat sub această valoare. Vârful anterior al cursului din acest an, de 4,7648 lei/euro, a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva săptămâni după adoptarea OUG 114/2018.

Leul a demarat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, mai precis începând cu luna septembrie. Dolarul american a fost cotat ieri de BNR la 4,3160, în uşoară creştere faţă de referinţa din ziua anterioară.